Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

Prstolizi

Po devetih mesecih bo dojenček po vsej verjetnosti želel jesti sam, brez naše pomoči. Zatorej ne bo odveč, če mu bomo del jedi ponudili v takšni obliki, da jo bo lahko prijel s prsti in nesel v usta. Ti prstolizi bodo imenitno zaposlovali našega otročička, medtem ko mu bomo pripravljali še kaj drugega – seveda pa je lahko kdaj tudi ves obrok sestavljen iz prstolizov.

Svojega dojenčka med jedjo nikoli ne pustimo samega! Prav zlahka se namreč zaduši že z majhnim koščkom hrane. Ne dajajmo mu celih orehov in lešnikov, celih grozdnih jagod, sadja s koščicami, ledenih kock, oliv in česarkoli drugega, kar bi se mu lahko zaletelo.


Predlogi za prve prstolize

Če bomo otroku ponujali takšne prstolize, ga bomo navadili na žvečenje različnih vrst hrane.

Palčke iz zelenjave, kot sta korenje in pastinak. Surova zelenjava je težja za žvečit, zato jo je za mlajše otroke bolje opariti ali pokuhati za nekaj minut, da je še vedno hrustljava, vendar ne pretrda. Ko se otrok privadi te zelenjave, mu ponudimo kumaro, in pozneje, ko ima že nekaj zob, še surovo zelenjavo.

Sadje je lahko odličen prstoliz. Če otrok težje žveči sadje, začnemo z mehkejšim, ki se stopi v ustih, kot npr. banana, breskev in kivi.

Suho sadje (marelice in jabolka) so odlični prstolizi.

Ko otrokom rastejo zobje, mnogi radi brusijo dlesni ob hladne in mehke robove. Banano damo za nekaj ur v zamrzovalnik (z olupkom vred) in jo nato ponudimo otroku. Prav tako je lahko odlična pomoč ohlajena kumarična palčka.

Prstolizi iz toasta so boljši od kruhovih, saj se ne drobijo tako močno. 

Zabavne prstolize iz snedvičkov, sira in zelenjave lahko pripravimo s pomočjo piškotnih šablon.

Kuhane testenine v zabavnih oblikah (školjkice, uheljčki, metuljčki, zvezdice).

Riževe tortice.

Sirove palčke.

Ribje palčke.

Lignjeve palčke.

Rezine ali majhni koščki piščanca ali purana in mini mesne kroglice iz mletega puranjega in piščančjega mesa.