Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

zajtrkZajtrk

Prvi dnevni obrok je po celonočnem postu pomemben za vsakogar – še toliko bolj pa za živahne dojenčke in malčke, polne energije!

Po devetem mesecu starosti lahko recepti že vsebujejo bolj zanimiva in hranljiva žita. Še posebno dobri so pšenični kalčki – z njimi lahko posujemo kosmiče ali pa jogurt. Mešanica kosmičev s sadjem je slastna in hranljiva popotnica za dolgi dan. Mnoge domače kosmiče je mogoče mešati ne le z mlekom, marveč tudi z jabolčnim sokom.

Sir je zelo pomemben za močne kosti in zobe. Lahko ga ponudimo s toastom ali ga nekaj rezin damo dojenčku v roke.

Jajca so odličen vir beljakovin, vitaminov in železa. Ponudimo jih umešana ali v obliki omlete, toda prej poskrbimo za to, da sta se rumenjak in beljak pri kuhanju strdila.

Sveže sadje prinaša vitamine, minerale in snovi imenovane fitokemikalije, ki preprečujejo raka. Sadje ponudimo kot prstolize, pripravimo sadne solate ali polnjene sadeže, recimo jabolka ali rabarbaro.

Ogibajmo se zelo prečiščenih, glaziranih kosmičev. Ne nasedajmo seznamu vitaminov na robu embalaže – nepredelani kosmiči so veliko bolj zdravi!

Kosmiči iz polnovrednih žitaric so sijajen vir železa, vendar bomo morali dodati še nekaj vitamina C, na primer razredčen pomarančni sok ali jagode, da ga bo lahko dojenček prebavil.