
Zelenjavna rižota (za 8 porcij)
      
      Sestavine
      25 g nasekljane čebule
15 g masla
100 g dolgozrnatega riža
150 g nasekljanega korenja
300 ml vrele vode
3 nasekljani paradižniki, brez  kože
50 g sira
      Priprava
    Pražimo čebulo v polovici masla,  da postekleni. Vmešamo riž, malo prepražimo in nato dodamo korenje. Prelijemo  z vrelo vodo in počakamo, da zavre, nato pa pokrijemo s pokrovko ter kuhamo,  dokler  riž ni kuhan in korenje mehko (15–20 minut). Če je treba, dodamo še  malo vode. Medtem stopimo preostalo maslo v manjši ponvi, dodamo paradižnik in  dušimo 2–3 minute, toliko da postane paradižnik kašast. Vmešamo še sir, da se  stopi.
Paradižnikovo omako s sirom vmešamo v kuhan riž.

            
          Vir: Karmel, A. (1998). Velika paparica za male papavčke.  Debora, Ljubljana. 1. izdaja