
PAPARIČKE
Kako zdrav je čaj, ki ga pijejo naši otročki
Čaje pijemo skozi vse leto, marsikomu pa najbolj prijajo prav     v zimskem času. ZPS (Zveza potrošnikov Slovenije) je testirala nekaj   metinih in   "zimskih" čajev.
              
              Rezultate testiranja so objavili v št. 12/2010 revije VIP. Vsi     testirani čaji ustrezajo zakonskim predpisom, vendar pa so v kar   precejšnjem   številu čajev našli ostanke pesticidov v sledeh.

                Koristi čaja :  
Vsi pravi čaji vsebujejo vršičke in lističe čajevca – Camellia sinensis. (Zeliščni čaji ne   spadajo med prave čaje, ampak bolj med pijače, pripravljene iz zelišč, koreninic   in drugih sestavin. 
                    
                    Čeprav imajo nekateri zeliščni čaji zdravilne lastnosti,     ne spadajo v isto kategorijo kot pravi čaji.) Iz tega grma izdelujejo   tri vrste   čaja: zelenega, črnega in rdečega (oolong). 
                    
                    Razlika je le v tem, kako so   predelani čajni lističi   po obiranju. Zeleni čaj je rahlo predelan. Ta vrsta čaja   je najbolj   priljubljena na Japonskem in obsega približno 21 odstotkov svetovne     pridelave čaja. 
Čaj vsebuje več kot štiri tisoč kemičnih sestavin. Tiste, ki so privabile največ pozornosti in ki so dokazano učinkovite, vsebujejo rastlinske hranilne snovi polifenole, ki se imenujejo flavonoidi – to vrsto najdemo tudi v rdečem vinu in v jagodičju. V skodelici kuhanega črnega čaja je približno 268 miligramov flavonoidov, v skodelici zelenega čaja pa približno 316 miligramov. Ena skodelica kuhanega zelenega čaja vsebuje več kot petkrat toliko flavonoidov kot rdeča čebula, še en odličen vir flavonoidov.