Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

Kako zdrav je čaj, ki ga pijejo naši otročki

Čaje pijemo skozi vse leto, marsikomu pa najbolj prijajo prav v zimskem času. ZPS (Zveza potrošnikov Slovenije) je testirala nekaj metinih in "zimskih" čajev.

Rezultate testiranja so objavili v št. 12/2010 revije VIP. Vsi testirani čaji ustrezajo zakonskim predpisom, vendar pa so v kar precejšnjem številu čajev našli ostanke pesticidov v sledeh.

 

Vas morda zanima, kakšen čaj pijejo naši malčki v vrtcih?

Ne najboljšega. Med preverjenimi vzorci so našli največ ostankov pesticidov v sledeh prav v "sadnem čaju fratra Bernarda z okusom gozdnih sadežev".
Ta čaj pijejo v več kot 60% ljubljanskih vrtcev (ca 8.000 otrok) in seveda tudi drugod po Sloveniji. Čaju je dodana le aroma gozdnih sadežev, bolje bi bilo,
če bi vsebovali mešanico suhih gozdnih sadežev.
Se strinjate, da predlagamo upravam vrtcev, naj rajši otročkom kuhajo bio čaj iz ekološke pridelave?
 


Koristi čaja :  

Vsi pravi čaji vsebujejo vršičke in lističe čajevca – Camellia sinensis. (Zeliščni čaji ne spadajo med prave čaje, ampak bolj med pijače, pripravljene iz zelišč, koreninic in drugih sestavin.

Čeprav imajo nekateri zeliščni čaji zdravilne lastnosti, ne spadajo v isto kategorijo kot pravi čaji.) Iz tega grma izdelujejo tri vrste čaja: zelenega, črnega in rdečega (oolong).

Razlika je le v tem, kako so predelani čajni lističi po obiranju. Zeleni čaj je rahlo predelan. Ta vrsta čaja je najbolj priljubljena na Japonskem in obsega približno 21 odstotkov svetovne pridelave čaja.

Čaj vsebuje več kot štiri tisoč kemičnih sestavin. Tiste, ki so privabile največ pozornosti in ki so dokazano učinkovite, vsebujejo rastlinske hranilne snovi polifenole, ki se imenujejo flavonoidi – to vrsto najdemo tudi v rdečem vinu in v jagodičju. V skodelici kuhanega črnega čaja je približno 268 miligramov flavonoidov, v skodelici zelenega čaja pa približno 316 miligramov. Ena skodelica kuhanega zelenega čaja vsebuje več kot petkrat toliko flavonoidov kot rdeča čebula, še en odličen vir flavonoidov.