
Karotenoidi
Karotenoidi so predstavniki rastlinskih pigmentov, ki jih najdemo v rdeči in rumeni zelenjavi ter sadju. To so pomembne rastlinske hranilne snovi, ki vsebujejo alfakaroten, betakaroten, lutein/zeaksantin in likopen, in ki delujejo kot antioksidanti.
    Priporočena dnevna količina karotenoidov
Ameriška komisija za hrano in prehranjevanje na  Inštitutu za medicino Ameriške akademije znanosti določa priporočeno dnevno  količino različnih hranilnih snovi. Čeprav so ugotovili, da je »višja  koncentracija betakarotena in drugih karotenoidov v hrani povezana z nižjim  tveganjem za nastanek nekaterih kroničnih bolezni«, pa še niso uspeli določiti  priporočene dnevne količine karotenoidov. Spodaj podajamo priporočene  količine posameznih hranilnih snovi, ki temeljijo na strokovni literaturi s  tega področja in so najprimernejše za naše telo:
      
    
| alfakaroten | 2,4 mg ali več iz prehranskih  virov  | 
      
| betakaroten | 6 mg ali več iz prehranskih  virov  | 
      
| likopen | 22 mg iz prehranskih virov  | 
      
| lutein/zeaksantin | 12 mg ali več iz  prehranskih virov  | 
      
| betakriptoksantin | 1 mg ali več iz prehranskih virov  |