Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

Vodna masaža
2. del

Zdravilne koristi vodne masaže

Krepitev imunskega sistema
Masaža s toplo vodo v masažnih kadeh oz. masažnih bazenih pripomore k odpornosti imunskega sistema, ki se bojuje proti različnim obolenjem, vse od virusnih vnetij do najhujših bolezni. Ljudje s slabšim življenjskim slogom imajo pogosteje zaspan (letargičen) pretok krvi do mišic, kar zahteva močnejše delovanje srca. Zaradi tega se počutimo utrujeni in izčrpani že ob najlažjih fizičnih opravilih.1

Alternativno zdravljenje
Zdravniki priporočajo hidromasažo in tople kopeli kot alternativni način zdravljenja pri bolečinah v hrbtenici, razbolelih mišicah ali vnetih mišičnih tkivih, bolečinah v vratu, ramenih, pri artritisu, glavobolih, fibromialgiji, mišično-skeletnih ali nevromišičnih motnjah, 'športnih poškodbah', raznih kroničnih bolečinah, pomaga tudi zmanjšati učinke stresa.

Zmanjšanje stresa in njegovih učinkov
Tako kot vse masažne terapije deluje tudi vodna masaža pozitivno na parasimpatični živčni sistem. Za zmanjšanje učinkov stresa zadostuje kratkočasna vsakodnevna sprostitev v masažnem bazenu z masažo, z vodnimi in zračnimi curki, ki sproščajo napete mišice in spodbujajo nastanek endorfinov – naravnih blažilcev bolečin. Potopitev v toplo vodo naj bi znižala raven hormonov, povezanih s stresom. Tudi anksioznost (strah) naj bi se zmanjšala s hidroterapijo oz. z masažno sprostitvijo v topli vodi.

Izboljšanje spomina
Že samo namakanje v topli vodi, kaj šele vodna masaža, lahko skupaj s sprostitvijo dobro učinkujeta na delovni spomin in kognitivne naloge, vključno z reševanjem problemov.

Socialni vidik
'Družinska' (tudi 'partnerska') vodna masaža ima pozitivne učinke tudi v t.i. sociodružinski terapiji. Družinski člani oz. partnerji se namreč med vodno masažo sede pogovarjajo, poslušajo sproščujočo glasbo, opazujejo barvne učinke v vodi itn.1

Lajšanje vnetij
Vodna masaža pozitivno vpliva na zdravljenje raznih vnetij, prehladov in gripe. Vdihavanje vroče pare med vodno masažo zelo pomaga pri vnetju sinusov, bronhitisu, alergijah in astmi.

Razstrupljanje
Masaža s toplo vodo je najboljši način za razstrupljanje telesa (odpravljanje strupov, kot so dioksin in maščobna tkiva) in čiščenje nezaželenih snovi iz organizma s pomočjo znojenja. Vodna masaža odstranjuje obloge iz kalcija v žilah in poškodovane celice kapilar.

Boljša cirkulacija krvi
Vodna masaža stimulira cirkulacijo krvi, kar ima pozitiven vpliv na srčno-žilni sistem.  V približno 15 minutah vodne masaže se srčni pulz poviša s povprečnih 75 na 100 do 140 udarcev na minuto. To pospeši cirkulacijo krvi, krvnega tlaka pa ne, ker se kapilare zaradi tople vode razširijo in tako omogočijo večji pretok krvi. Istočasno se poveča preskrba s kisikom v celicah in izboljša presnova.

Ljudje s slabšim življenjskim slogom imajo pogosteje zaspan (letargičen) pretok krvi do mišic, kar zahteva močnejše delovanje srca. Zaradi tega se počutimo utrujeni in izčrpani že ob najlažjih fizičnih opravilih.

Sprostitev, umiritev, boljše spanje
Vzgon v vodi zniža pritisk na sklepe in mišice, to pa povzroči občutek sprostitve. Umiritev telesa in zmanjšanje napetosti sta pomembna predhodnika dobrega spanja. Vse več ljudi, sicer zdravih, naj bi zaradi stresnega življenja imelo težave s spanjem. Namakanje v topli vodi pred spanjem (še posebno zvečer v zimskem času) naj bi pomagalo, da bi lažje zaspali.

Osvežitev
Že nekajminutno jutranje namakanje organizem prebudi in prijetno osveži.

Preprečevanje in zmanjšanje kroničnih bolečin
Vodna masaža lahko na nek način pomaga, ko bolečine že obstajajo, ali pa jih že na samem začetku prepreči. Pomaga tudi, da telo poveča sproščanje endorfinov (to so biokemične snovi v telesu, ki delujejo kot naravni preprečevalci bolečin) v živčni sistem, kar zmanjša občutke neugodja in bolečin.

Lajšanje artritisa
Topla voda in vzgon v masažnih bazenih ustvarjata ugodno okolje za lajšanje bolečin pri artritisu. Za večino oblik artritisa je značilno vnetje sklepov, ki povzroča otekanje, bolečine in otrdelost. Topla voda lajša bolečine, masaža in vzgon pa pomagata sklepom  do sprostitve in gibanja.1

Zmanjševanje količine sladkorja v krvi
Vodna terapija v masažnem bazenu koristi diabetikom (diabetes tipa II) tako, da zmanjša količino sladkorja v krvi, ob tem pa tovrstnim bolnikom izboljša spanje in splošno počutje.

Ugoden vpliv na delovanje srca
V nasprotju s preteklimi mnenji, najnovejše medicinske ugotovitve kažejo, da vodna masaža ne škoduje srcu nič bolj kot vožnja s kolesom. Namakanje v toplem masažnem bazenu poviša srčni utrip, zniža pa krvni tlak, medtem ko ga druge vrste telesne vadbe zvišajo. Potapljanje v toplo vodo – od običajnega kopanja do uporabe masažnega bazena – varuje srce pred motnjami ritma in izboljšuje delovanje srčne mišice.

Avtor: Peter Hauptmann