Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

Vodna masaža
1. del

Domače zdravilišče

Vodna masaža je v današnjem času ena od najbolj zaželenih oblik masaže. Temelji na vodnih curkih pod visokim pritiskom, ki masirajo kožo in stimulirajo krvni obtok. Za večino ljudi je obisk javnih centrov z vodno masažo (pri nas in na tujem gre za t. i. wellness centre in naravna termalna zdravilišča) zelo drag ali celo predrag. Če pa si vodno masažo pripeljemo domov, lahko sebi in svoji družini privoščimo dobrodelne in zdravilne lastnosti različnih vodnih terapij. Začetni vložek v nakup sicer ni majhen in je odvisen od znamke vodno-masažnih kadi oz. bazenov, a samo vzdrževanje ni niti zahtevno niti drago.

masazni bazen

Danes izvajajo v svetu okrog 160 masažnih terapij. Skoraj vsak večji predel sveta je razvil svoj edinstveni tip masažne terapije. Vendar je od stoterih terapij le dober ducat najpopularnejših: švedska masaža, športna masaža, vodna masaža, aromaterapevtska masaža, masaža z vročimi kamni, masaža globokih tkiv, šiatsu masaža, refleksologija, akupresura, tajska masaža, nevromuskularna masaža, ruska masaža, tuina masaža, reiki idr.

Začetki izdelave masažnih bazenov za domačo uporabo segajo v drugo polovico 20. stoletja (izumitelj Jacuzzi, 1968). Masažni bazeni nam omogočajo uporabo v vsakem trenutku, ne glede na letni čas. Nameščeni so lahko na prostem ali v zaprtem prostoru. Najnovejši bazeni so odlično toplotno izolirani, njihova poraba električne energije je majhna. Sedeži in ležišča v bazenih naj bi bili ergonomsko oblikovani, masažne šobe pa usmerjene na različne dele telesa. Temperaturo vode je možno uravnavati od 25 ºC do 42 ºC. Izhlapevanje in ohlajanje vode preprečuje termoizolacijski pokrov, s katerim po uporabi pokrijemo bazen. Voda, ki jo je treba v bazenu menjati najmanj enkrat letno, potuje skozi čistilni sistem, s čimer se čisti.

bazen

Vodno masažo sestavljajo tri komponente: segrevanje (toplota), vzgon in masaža.

Segrevanje: Že samo po sebi zagotavlja veliko koristi pri poživitvi, revitalizaciji in sprostitvi. Potopitev v toplo vodo dvigne telesno temperaturo, ki zelo poveča cirkulacijo krvi skozi kapilare in pri tem poživlja vsa tkiva, mišice, žleze in organe. Povečana jakost pretoka krvi poskrbi, da celo podplati in prsti dobijo obilno količino kisika in hranil, pri čemer se razbremenijo strupenih snovi. Povišan pretok kisika in hranil stimulira pomembne sisteme, kakršen je limfni, ki deluje kot telesni čistilni servis ter odvaja onesnaževalce in strupe iz krvi in tkiv. Poleg tega se telo odzove na povišano temperaturo podobno kot pri vročini – aktivira se imunski sistem, s tem pa se poveča nastajanje celic limfocitov, ki se borijo proti boleznim in zdravstvenim težavam.
Blažilna toplota privede telesni hladilni sistem do znojenja. Znojenje je revitalizirajoči razstrupljevalni proces, ki poteka skozi največji telesni organ – kožo. Druga dva sistema, ki ju toplota stimulira, sta živčni in prebavni sistem.

Vzgon: Pomirjujoče, spokojno vodno okolje, v katerem smo dejansko breztežnostni zaradi vzgona,učinkuje koristno na organizem. Telesna teža je zmanjšana za 90 %, kar nam olajša pritisk na sklepe, mišice in duševnost.

Masaža: Zadnja komponenta vodne masaže, ki daje pomen masažnim bazenom (tudi kadem), je aktivnost masažnih curkov. Kombinacija vodnega in zračnega toka deluje skozi masažne šobe s pritiskom po naših željah. Te prizadevne ''vodne ročice'' odganjajo vsakodnevni stres iz napetih in bolečih mišic ter poživljajo utrujeni hrbet in noge. Povrhu vsega masaža pospešuje sproščanje endorfinov – naravnih telesnih anestetikov (protibolečinskih zdravil). Vodna masaža je nenaporen način za stimulacijo naravnih procesov v telesu, pospeševalec dobrega zdravja in uničevalec vsakodnevnega stresa. Ta masaža v domačem masažnem bazenu ni samo masaža, ampak pravi miniaturni wellness center, ki nas mentalno in emocionalno osveži.

Avtor: Peter Hauptmann